CZĄBER GÓRSKI (Satureja montana)

CZĄBER GÓRSKI (Satureja montana)

 

 

Roślina wieloletnia, mrozoodporna. Preferuje gleby dobrze odwodnione, lekko zasadowe, ubogie. Rozwija swój aromat najlepiej w pełnym słońcu.

 

Charakteryzuje się silnym, dość ostrym aromatem, smakiem korzennym, zbliżonym nieco do pieprzu.

 

ZASTOSOWANIE KULINARNE:

  • do wszelkich potraw z warzyw strączkowych
  • dodaje smaku zupom
  • doskonale łączy się z pomidorem
  •  jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga
  •  cząbrem przyprawia się też dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby, sałatki

 

Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potrawy.

 

 

DZIAŁANIE LECZNICZE: przeciwzapalne, antyseptyczne, wiatropędne, przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej, działa lekko obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo.

 

INNE:

  • do kąpieli w stanach zapalnych skóry
  • w ukąszeniach owadów stosuje się napar z ziela. Można również natrzeć swędzące miejsca sokiem ze świeżych liści.
  • w kosmetyce cząber można stosować do maseczek ściągających oraz do przemywania tłustej cery.