STEWIA (Stevia rebaudiana) ZIOŁO SŁODOWE
Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego.
Jedna łyżeczka stewii ma moc słodzenia równą szklance cukru.
Nie zawiera przy tym żadnych kalorii.
Naturalna i zdrowa alternatywa cukru.
ZASTOSOWANIE:
Roślina jednoroczna w ogrodzie. Osiąga ok. 40-80 cm wys.
PRZYGOTOWANIE STEWII DO SPOŻYCIA
Co pewien czas warto uszczykiwać roślinę, aby się rozkrzewiła.
Nie należy dopuszczać do rozwijania kwiatów – należy je regularnie usuwać. Dzięki temu liście będą bardziej wartościowe.
Zbiory na suszenie najlepiej przeprowadzać jesienią (w październiku), wtedy stewia jest najsłodsza.
JAK STOSOWAĆ?
Przepis na syrop:
Gotujemy liście stewii przez kilka minut na wolnym ogniu w małej ilości wody. Powstanie w ten sposób bardzo słodki skoncentrowany wywar, którym słodzimy potrawy. Syrop może być przechowywany w lodówce nawet kilkanaście dni.